Terug naar overzicht
1 juli 2014

Opgieten

Lees meer over Sauna van Egmond in ons saunablog


Vaak wordt ons de vraag gesteld waarom er geen opgietingen worden aangeboden. Geen kunstmatige, maar door echte mensen en met echte handdoeken geleide opgietsessies; met een druifje, zonder pit. Er bestaat een tamelijk duidelijk antwoord op die vraag, maar voordat ik dat ga verklappen eerst even iets over het fenomeen zelf. 


Een ieder die wel eens zo’n sessie heeft meegemaakt, weet dat het een bijzondere ervaring is. Want wat gebeurt er? Water vermengd met heerlijk ruikende olie wordt op de heten stenen bij de sauna gegoten, waardoor de ruimte gevuld wordt met stoom. De gevoelstemperatuur stijgt maar blijft draaglijk door de vochtigheid. De begeleider van de sessie begint vervolgens met een handdoek te wapperen, waardoor de geur en de warmte nog intenser ervaren worden.

Uiteraard stijgt de temperatuur van het lichaam mee met de temperatuurstijging van de ruimte. Het begint heftig te zweten om de temperatuur weer op normaal niveau te krijgen en dat is precies de bedoeling want daardoor ontdoet het zich van ongewenste afvalstoffen. Een druifje smaakt daar erg lekker bij!

Waarom hebben we zo iets – mooi, bijzonder en gezond tegelijkertijd – niet bij Van Egmond? Er zijn twee ruimtes waar zo een sessie plaats zou kunnen vinden: De Finse sauna of de Meknes Sauna. Nu beschikt de Finse sauna niet over de juiste oven, waardoor feitelijk alleen de sauna naast het zwembad overblijft als optie. In deze cabine is echter slechts plaats voor 10 mensen. Op drukke dagen zijn er bij ons meer dan 100 mensen binnen.

Zouden we opgietingen op het programma zetten, dan zou dat tot problemen leiden. Onvermijdelijk zouden we dagelijks mensen moeten teleurstellen omdat deelname een soort schaars goed zou worden. Het alternatief is minstens zo bijzonder. In de sauna die grenst aan de patio hebben we een zeer ingenieuze saunaoven. Om de zoveel minuten wordt er automatisch water op de stenen gegoten. De ventilatoren in het plafond antwoorden daarop door als een professionele handdoek rond te draaien. 

Het effect is hetzelfde, het druifje moet je er bij denken.