Terug naar overzicht
1 december 2014

De winter binnen de deur houden

Lees het saunablog over Sauna van Egmond:


Hoera, de winter staat voor de deur! Het is bijna december, de laatste maand van het jaar. De maand van terug- en vooruitkijken, maar ook van pepernoten en oliebollen. Mijn bed al uit, maar het is nog donker buiten. Koud genoeg in huis, om fris te kunnen denken, maar liever ga ik nog even terug. Onder de dekens. Wat een rare tijd is dit toch.

Eens nam ik het besluit om me er niet tegen af te zetten. Natuurlijk, de lente, korte broeken en volle terrassen: prachtig en heerlijk. En wat is er mooier dan de zomer? Tot laat buiten, het strand, zwemmen, niks doen en tegelijkertijd bruisend en creatief. Hoe groot lijkt het contrast met die onrustige herfst en de donkere winter? Groot, maar ook zij dienen een doel.

Neem de natuur. De herfstwinden blazen de zaden op de grond; ze vinden hun plekje in de aarde om uit te groeien tot nieuwe bomen, planten en bloemen. Wat onder de grond gebeurd (of tussen de lakens in het geval van de diersoort mens) is net zo wezenlijk, als het uiteindelijke zichtbare resultaat. Hetzelfde gaat op voor onze voornemens, ideeën en plannen. Welke overleven de stormachtige herfst, welke sterven af, waarvan nemen we afscheid?

Ik probeer mijn leefritme steeds meer af te stemmen op het ritme van de natuur. Waar komt het idee vandaan om juist in de periode dat de natuur tot rust komt onze agenda’s vol te schrijven met werk- en privé afspraken? Dus loop ik wat rustiger, kijk naar de dingen die ik bij me wil houden en welke ik kan afstoten. Welke zaadjes wil ik planten? Ideetjes die ik ergens in februari of maart wel weer kan oppikken.

Het behoeft geen uitleg dat het in de wintermaanden aanzienlijk drukker is bij Van Egmond dan in de zomer. Dat heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Schoonmaken, reinigen, weg met die oude huid, met die valse hoop en aspiraties. Zomerklaar maken.
Een van de ideeën die zeker geplant moet worden betreft de zelfsluitende cabine deur. Ogenschijnlijk simpel, maar kan een hoop ergernis voorkomen. Helemaal prikkelend vond ik de suggestie dat er een soort tijdslot op de deur naar het Caldarium Maximus zou moeten komen; zolang de ventilatoren draaien blijft de deur gesloten. Inspirerend, al die ideeën die in de herfst onze kiepemmer zijn ingewaaid. Hartelijk dank daarvoor. We gaan ze zaaien.