Terug naar overzicht
1 september 2014

Elektronisch lezen in de sauna

Lees het artikel over Sauna van Egmond in NRC next


Stop de persen, we hebben een primeur! Dit is het nieuws: een van de oudste sauna’s van Nederland is de eerste sauna in Nederland die expliciet het gebruik van Google Glass verbiedt.

Sauna van Egmond is een voormalig badhuis midden in een Haarlems woonwijkje, in 1974 tot wellnesscenter omgebouwd. En sinds deze maand hangen er briefjes op het prikbord en in de toiletten waarin het gebruik van de bril met camerafunctie en internetverbinding wordt verboden. „Wij zijn graag voorloper met dat soort dingen”, zegt bedrijfsleider Cees Aalders opgewekt.

Moderne tijden, moderne problemen: het verbieden van de Google-bril is een logisch gevolg van een recente discussie – onder saunagangers en saunamanagers, op internetfora – over het gebruik van e-readers in sauna’s. Natuurlijk niet in de sauna zelf, al is op internet wel een durfal te vinden die zegt dat ze haar e-reader meeneemt in de gloeiendhete ruimte, op een koude natte microfibre handdoek.
Nee, de discussie gaat over de rustruimtes in saunacomplexen. En die discussie gaat ongeveer zo. Mensen gaan een dagje naar een wellnesscenter en willen daar tussen de hetestenenmassage, het stoombad en de kleurensauna door óók nog lekker hun boek uitlezen. Maar dat boek zit op hun e-reader, en op sommige e-readers (zoals de iPad) zit een camera. Dus wie in de rustruimte tegenover iemand met een e-reader zit, kan zich begluurd voelen. Niet alleen lopen mensen dan het risico in hun blootje gefotografeerd of gefilmd te worden. „Het kan ook voorkomen dat je een keer met iemand anders bent”, zegt Aalders.
„Daar mengen wij ons niet in. Wij proberen de privacy van onze gasten zoveel mogelijk te beschermen.”

Elke sauna heeft nu zijn eigen regels voor het gebruik van e-readers, blijkt uit een kleine rondgang. Sommige sauna’s willen helemaal geen elektronische apparatuur binnen, ook geen mp3-spelers of computerspelletjes. Bij andere moet je je e-reader, als je die wilt meenemen, aanmelden bij de receptie, waar wordt gekeken of er een camera op zit. Bij weer andere, kleine sauna’s, zoals Van Egmond, komt het personeel dat zelf even checken zodra ze iemand met een e-reader zien. Camera’s mogen nooit naar binnen, mobiele telefoons dus ook niet. „Met de mobieltjes ging dit balletje rollen, in de saunawereld”, zegt Aalders.
En nu dus die Google-bril – die toch nog helemaal niet op de markt is? Nee, zegt Aalders: „Maar er zijn al wel mensen die zo’n bril mogen testen. Dus voor de zekerheid hebben we het alvast verboden.” Ook niet met geslepen glazen, staat er zelfs bij. „Want dat is natuurlijk de volgende stap”, zegt Aalders. „En dan gaan mensen zeggen: ik moet hem op van mijn oogarts.”