Terug naar overzicht
1 mei 2014

Gefeliciteerd

Lees deze blog over Sauna van Egmond:


Gefeliciteerd

In mijn vorige bijdrage vroeg ik jullie naar anekdotes en herinneringen aan 40 jaar Sauna Van Egmond. Via Facebook werd er flink gehoor gegeven aan deze oproep. Ik wil iedereen die de moeite genomen heeft zijn of haar verhaal met ons te delen hartelijk bedanken. De tijdreis kunt u nog steeds terugvinden op de Facebook pagina; in de volgende alinea’s zal ik proberen de ervaringen en de sfeer te vangen in een aantal woorden.

Wist u bijvoorbeeld dat kinderen pas welkom zijn bij Van Egmond als ze ouder dan 14 zijn? Of jonger dan 0! En in de tussentijd? Een mooi verhaal van Monique leert ons dat je als hoogzwangere vrouw best nog wel een sauna kunt bezoeken. Sterker, zo’n bezoek kan een leerzame ervaring zijn voor het kind. Het „vloog van links naar rechts tot de nodige hilariteit van de medebezoekers.” Het moet flinke indruk gemaakt hebben op het kindje want tegenwoordig vraagt hij regelmatig of hij ook een keer mee mag. Laatst is hij dus eigenlijk voor de tweede keer gegaan, maar dan niet meer in de buik van zijn moeder: hij vond het heerlijk!

Waarschijnlijk golden er vroeger andere regeltjes wat betreft minimum leeftijd, want Mirjam weet zich te herinneren dat haar ouders haar altijd meelokten naar Van Egmond met de belofte dat ze onbeperkt tosti’s mocht eten. Die tosti’s - Vikingo’s voor intimi - hebben het sowieso ver geschopt. De keuken en het keukenpersoneel worden meer dan eens genoemd, maar de ronde super tosti’s blijven toch wel bij erg veel mensen in het geheugen rondhangen….

Maar de liefde van de man gaat niet alleen door de maag. De sauna blijkt een plek te zijn waar een blind date kan uitgroeien tot liefde op het eerste gezicht. Het komt dan ook waarschijnlijk door de intieme en romantische sfeer in het pand dat er meerdere huwelijksaanzoeken zijn gedaan (waar een "JA" en een gelukkig huwelijk op volgden). En ex medewerker Mario dan, die toch echt een blauwtje liep in de technische ruimte van de sauna? Die was tegen de sauna kachelpijp aangelopen, dat had de beste kunnen overkomen.

Over een blind date gesproken, maar dan niet in de sauna maar MET de sauna: Carolien kwam al drie jaar in de sauna zonder ooit in de gaten te hebben gehad dat er rondom de patio nog meer cabines te vinden zijn! Ze had nimmer het gevoel gehad iets te missen. Een mooi compliment.

Verwennen, genieten, ontspannen, liefde, gezelligheid, pianospel, heerlijk eten, gastvrijheid: het zijn zomaar wat woorden die genoemd worden en waar iedereen zijn eigen voorstelling bij kan maken. Het lijkt wel te helpen wanneer je meer dan een keer bij Van Egmond bent geweest, want daar krijgen die woorden een herkenbare vorm. Zo wordt de voorstelling een herinnering. Een om nooit meer te vergeten!

Ik wil bij deze Michel, Cees, al het personeel en iedereen die warme herinneringen aan Sauna Van Egmond met zich meedraagt van harte feliciteren met het veertigjarig bestaan.

Bas Aangeenbrug