Terug naar overzicht
1 oktober 2014

Hoge Bomen

Regelmatig schrijft onze Bas Aangeenbrug een blog over Sauna van Egmond:


In het meest noordelijke puntje van Haarlem Noord staan tussen het crematorium en de parkeerplaats van voetbalvereniging Schoten gigantische en indrukwekkende bomen. Vanaf het tweede veld van Schoten, dat pal naast het parkeerterrein ligt, heb je ideaal zicht op deze bomen.

Zaterdagmiddag. 5-0 achter, een ooievaar die af en aan vliegt, zijn nest veilig en hoog in die prachtige boom. Wedstrijden als deze, onder weersomstandigheden als deze, lenen zich uitstekend voor een potje wegdromen. De lucht in. Hoe lang zouden die bomen erover hebben gedaan om zo groot en imposant te worden, als dat ze nu zijn? Ooit begonnen als idee, als vrucht, als klein boompje.

Sauna Van Egmond viert dit jaar haar 40 jarig bestaan. Ooit begonnen als idee, is zij geworden tot een begrip in Haarlem en ver daar buiten. Veel weet ik niet van de beginperiode, maar het sauna-landschap moet er toen heel anders hebben uitgezien dan nu. Volgens een rapport van de Rabobank zijn er naar schatting ongeveer 200 (middel)grote welnesscentra in Nederland. Dat zijn veelal hoge, grote bomen. Niet perse mooi of indrukwekkend. Daarnaast zijn er nog bedrijven die saunafaciliteiten aanbieden naast hun kernproducten, zoals hotels, fitnesscentra en sportclubs. In totaal zijn er in Nederland zo’n 2500 plekken waar je tegen betaling een saunarondje kunt maken. Dat is best veel. Ter vergelijking: er zijn in Nederland tussen de 400 en 600 ijssalons. Er zijn in de winter ongeveer 600 ooievaars in ons land, terwijl er - in de zomer, wanneer de meeste ijssalons hun deuren openen - meer dan 2000 te vinden zijn.

De grote welnesscentra die de afgelopen jaren uit de grond werden gestampt laten weinig aan de verbeelding over. Een idee, een plan, een hijskraan en de horizon. Van Egmond behoort tot de uitzonderingen en ik ben benieuwd naar de verhalen van mensen, die erbij waren, 40 jaar geleden. Het lijkt me fantastisch als we de komende maanden in deze blog stilstaan bij de ontwikkelingen vanaf het begin tot aan het nu. Waar is bijvoorbeeld die papegaai gebleven? Was die schildpad bij de vijver echt of niet? Vijver?

Ik heb iets met hoogte, dat klopt. Als kind vond ik het heerlijk om in de grote boom naast de gymzaal van de Beatrixschool te klimmen. Later werden het stijgers of hijskranen. Vanuit de lucht zie ik beter wat belangrijk voor me is en wat niet. Die ooievaar wist al genoeg bij de 3-0. Het was lekker weer; stop er toch mee!

Zet de mens naast een imposante boom en er blijft van de mens weinig over. Maar zet de ideeën en uitvindingen van de mens tegenover die van de boom en ze zijn minstens gelijkwaardig. Wat betreft de sauna vind ik wat dat betreft het liftje een van de meest treffende voorbeelden. Elke keer als ik het touw zie bewegen en hoor kraken, dan staat de tijd voor even stil. Voor mij persoonlijk is dat liftje, waarmee eten en drinken naar boven kan worden gebracht, een van de vele indrukwekkende karakteristieken van de Sauna Van Egmond.

U kent er vast nog veel meer. Bij deze nodig ik u uit om ze met iedereen te delen. Ik wil verhalen, anekdotes, herinneringen en veranderingen. Ik wil veerig jaar historie! Heeft u een leuke of interessante bijdrage, dan kunt u deze achterlaten op Facebook, of per email, briefkaart of gewoon in de kiepemmer. Deze emmer staat op de piano naast de bar.

Veel groeten en ik kijk uit naar uw verhalen,

Bas Aangeenbrug

Reageren op deze rubriek kan op onze Facebook-pagina.