Terug naar overzicht
1 augustus 2014

Muziek

Bas heeft weer een prachtige blog geschreven over Sauna van Egmond


Na mijn vorige stukje (je: denigrerend) over reviews ben ik eens gaan struinen op Facebook en internet over wat er zoal gedacht werd van mijn bijdrage. Niet dat ik me van mijn stukje laat brengen door de mening van anderen, maar toch. Geen enkele site – anders dan die van Van Egmond zelf - had er aandacht aan besteed. Wat natuurlijk kan betekenen dat het perfect was, zowel qua vorm als qua inhoud, maar toen ik op Facebook maar vier omhoog gestoken duimen zag en één reactie, sloeg de twijfel toe: word ik wel gelezen?

Een aantal maanden geleden las ik kritiek onder aan mijn stuk (was inderdaad erg lang) dat het wel wat korter had gemogen. Van alle kanten komt er informatie op ons af; het lijkt wel of iedere Nederlander zijn eigen blog heeft en dan moeten we ook nog eens voortdurend lezen wat onze collega’s twitteren. Nu is de sauna bij uitstek een plek waar je de tijd hebt om je door al die woorden heen te worstelen, maar een blog over de sauna wordt natuurlijk niet altijd in de sauna gelezen. Dus ik ben het met mezelf eens: het mag soms wel wat korter! 

En dan lees ik net op Nrc.nl dat er gemiddeld al 61 van de 161 lezers (van een online artikel) zijn afgehaakt na de eerste zin (zie: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/07/je-leest-deze-post-waarschijnlijk-niet-uit-maar-deel-hem-vooral/)

De inzending in de Kiepemmer van deze maand betreft een opmerking van een vaste saunagast over muziek. Muziek in de sauna: komt dat de ontspanning ten goede of juist niet? Ik moet allereerst denken aan het stoombad waar ik me vaak laat hypnotiseren door meditatieve klanken en pas weer ontwaak als het koude schoonmaakwater langs mijn billen stroomt. Die klanken helpen me rustig te worden, maar ik geloof niet dat de opmerking daarover gaat: “Om te relaxen heb ik geen muziek nodig en zeker geen Skyradio of andere ‘hitjes’”. Nu kan ik me even niet voorstellen dat de radio aanstaat in een van de saunacabines of rustruimtes. Het lijkt men nogal ongepast om ieder uur de stem van een nieuwslezer te horen, als je probeert je juist even los te weken van alle Diederiks en Marken, en het overige nieuws vanuit de wereld.

Het is een heikel punt. Goede muziek kan bijdragen aan het gevoel van ontspanning en een mooie melodie kan ervoor zorgen dat je voor even afdwaalt naar een andere wereld. Maar wat is goede muziek? Klassieke muziek kan me rustig maken, maar soms lijkt een stuk een opeenvolging van woede-uitbarstingen van de componist uit te drukken, waarna die woede ook overslaat op mij. Niet prettig bij 85 graden…..

Ik zou graag van u willen weten welke muziek u in de sauna wilt horen of welke muziek juist niet?
Of hoort u liever helemaal niets en wilt u van stilte genieten?

Dat muziek en chaos, ontspanning en lawaai en mooi en lelijk dicht bij elkaar liggen, dat zag ook Orpheus en met zijn woorden wil ik afsluiten: “Zoals Aphrodite, de moeder van alle schoonheid, geboren werd uit schuim en branding, zo rijst de muziek plotseling op uit de chaotische zee van het lawaai. Ze strijkt er de stekels van glad en neemt de signalen in zich op.” (uit: Michel Serres, Muziek, p. 23)

Mooi stuk(je) he?!