Terug naar overzicht
1 november 2014

Naakt

Weer een leuke blog over Sauna van Egmond:


Stofzuigen wel. Slapen niet. Afwassen wel, afdrogen ook. Verven niet. Stofzuigen wel. Tennissen niet, fietsen liever niet. De kat op schoot? Nee dank je. Op een matrasje in de gang, terwijl het middagzonnetje naar me gluurt en de wind mijn balkondeur niet weet te vinden? Jazeker!

Naakt dingen doen: iedereen heeft zo zijn eigen rijtje. Ik ging er van uit dat er onder saunabezoekers overeenstemming bestaat over datgene wat ons bindt. Zweten doen we toch het liefst in ons blootje? Maar niets is minder waar, zo blijkt uit een verhitte discussie die is ontstaan op onze Facebook pagina. Wat is het geval?

25 februari werd deze stelling gepost, met daaraan een vraag gekoppeld:
Regelmatig zien wij in saunaland badkledingdagen. Wij doen hier niet aan mee en zijn nog altijd van mening dat badkleding en sauna niet samengaan. Bent u het hier mee eens?

Meer dan 200 reacties volgden. De hygiëne werd genoemd, zowel als argument voor als tegen badkleding. Zo viel het een van de bezoekers op dat er onder de naakten wel wat onfrisse types bijlopen. Hoe ziet ze dat?, vroeg ik me meteen af. Ze had haar ogen niet in haar zak zitten in ieder geval.

Douchen vormt een integraal onderdeel van het saunarondje. De verantwoordelijkheid voor de hygiëne ligt bij de saunabezoeker zelf. Controles hierop zouden er nogal vreemd uitzien. In ieder geval is het een misvatting te veronderstellen dat de hygiëne gewaarborgd wordt door onfrisse plekken te bedekken met badstof. Die stof is namelijk een drager van bacteriën.
Volstaat voor onze Piet de fluit of flamoes (Facebook) een douche van 37 graden; er is een reden waarom onze onderbroekjes op 60 graden gewassen moeten worden….

Ik las ook heftige reacties. Van mensen die vanwege medische ingrepen littekens meedragen of borsten moeten missen. Begrijpelijkerwijs heeft zo een ingreep zulke grote psychische en fysieke consequenties dat alles wat eerder normaal was, vreemd is geworden.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je in zo’n geval iets meer op je gemak bent als je niet zo frontaal geconfronteerd wordt met het gemis van vroeger.

Toch maakte ik uit andere reacties ook weer op, dat het juist kan helpen. Dat we naakt allemaal hetzelfde zijn en dat iedereen een bepaalde schroom moet overwinnen.

Aan dit laatste wil ik me graag vasthouden. Dat de sauna wat dat betreft een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Laten we er met elkaar voor zorgen dat Van Egmond een plek is waar iedereen zich welkom voelt. Waar iedereen zichzelf kan zijn en naakt helemaal op zijn/haar gemak is.