Terug naar overzicht
1 februari 2014

Valentijnsdag

Een blog over valentijnsdag bij Sauna van Egmond


Liefde, romantiek, postzegels, postbodes, kaarten, kaarten, kaarten. We maken ons op voor de maand februari. En dus voor Valentijnsdag. De dag waarop liefhebben alleen niet voldoende is. Nee, het is de bedoeling dat we de liefde volop consumeren op die dag. Nu ben ik een liefhebber van het liefhebben, een groot fan van de liefde, dus dit lijkt me een uitermate geschikt thema voor deze blog.

Zoals bedrijven tijdens de Olympische Spelen via allerlei omwegen proberen de indruk te wekken dat hun merknaam verband houdt met het grote evenement, zo gaat dat ook rondom Valentijnsdag. Verliefd? Sluit een abonnement af! Kriebels in je buik? Koop een combi-magnetron! Valentijnsdag: kom naar de Sauna!

Nu is iedere dag bij uitstek een goede dag om lekker naar de sauna te gaan. Wie van zichzelf houdt, moet goed voor zichzelf zorgen. Waar ik nieuwsgierig naar ben is of Valentijnsdag een extra stimulans is om de schoenen voor slippers te verruilen. Kortom: is de sauna een goede plek om de dag van de liefde te vieren?

Mijn gevoel zegt volmondig ja. Kaarsen, dimlicht, pianoklanken, de sfeer van het oude pand, stokbrood met smeersels. Maar tegelijkertijd hoor ik de stem van mijn verstand tegenargumenten aandragen. Intimiteit is om begrijpelijke redenen onwenselijk, maar is lichamelijke aantrekkingskracht niet een wezenlijk onderdeel van de liefde? Kunnen we - wanneer we dat uitsluiten - dan niet net zo goed naar het zwembad, de bioscoop of de meubelboulevard gaan om met elkaar Valentijnsdag te vieren?

Liefde omvat gelukkig veel meer dan het verkennen van elkaars lichaam. Liefde is aandacht voor elkaar, delen, genieten, verbinden, voor elkaar zorgen. Juist daardoor is de sauna de perfecte plek om de liefde te vieren. Met de ander, met anderen of met jezelf. Liefdevolle zorg en aandacht voor lichaam en geest. Weg van de vluchtige prikkels die buiten op straat liggen. Telefoon en computer in de kluis gelaten, dus tijd voor een echt gesprek.

Mijn gevoel en mijn verstand zijn het roerend eens geworden. Als de liefde echt behoefte heeft aan een aparte dag, dan is de sauna de plek om daarbij stil te staan. Alle overige dagen van het jaar zijn we ook open en heten we u net zo liefdevol welkom als op 14 februari!