Terug naar overzicht
1 juni 2014

Zomerkrabbels

Lees het saunablog van Bas over Sauna van Egmond.


Dag lezers. Bij gebrek aan op- en aanmerkingen in de Kiepemmer, ben ik zelf maar wat aan het mijmeren geslagen. Het is warm, het is nog steeds warm. Fijnproevers weten het: er zijn alternatieven voor de lange rij met auto’s richting de kust, de lange rij met handdoekjes aan de kust en de lange rij om een drankje te bestellen. Aan de bar. Wellicht niet het eerste wat in je opkomt als de mussen van het dak vallen en duizenden zwaluwen er een snikhete zomer van hebben gemaakt: de sauna? Maar natuurlijk; geen plek is beter afgestemd op de balans tussen hitte en verkoeling.

Ik ga het kort houden, het is warm, ja nog steeds warm. Je hebt waarschijnlijk wel iets beters te doen op dit moment. In de rij staan voor het strand bijvoorbeeld….Of pak je toch liever nu je tas in en ga je er een heerlijke saunadag van maken? Drie zomergedachten heb ik beetgepakt en kort voor je beschreven. Een ode aan de zomer, aan de warmte.

Hangmat. Kleine schommelingen, van links naar rechts. Wolken schudden heen en weer. Blauwe lucht, groene hangmat, langzaam hang ik mezelf in slaap. Van links naar rechts. Wakker wordend, alles is zichzelf gebleven, alles is nog hetzelfde. De wijzers gaan heen en weer. De tijd hangt stil.

Dakterras. Naakt tussen het bamboe, de jungle van Haarlem Noord. Trapje op, trappetje af, frontaal richting de zon. Die lacht zich rot. Om de mens en zijn gedoe. Prachtige gevels. Haarlemse panden. Naakt eet ik mijn broodje, drink ik mijn drankje en lees ik mijn krantje. De auto’s op de Rijksstraatweg, puffend richting huis, kleren, blik, stropdas, asfalt. Ik ben naakt tussen het bamboe. Wilt u nog wat bestellen?

Seizoenen. Van die mensen. Net terug uit Egypte en zo van: ja.ach.dat.is.toch.echt.meer.iets.voor.mij.hoor: Die warmte. Ze vinden het maar koud hier, en het regent, en het waait, en de zon gaat op. En onder. Was alles altijd maar 40 graden Celsius. Mijn relatie, mijn baan, mijn biefstuk, het stoombad, het weer. In Brazilie voetbalden ze, hartje winter, 25 graden. Geen sneeuwpop te zien. Nee, geef mij waar de afwisseling, de opvolging, het ritme, de verschillen, de cirkel. Vakantie, zomerhitte (totdat je besluit in eigen land op vakantie te gaan), herfstbladeren op het spoor en sneeuwpret. En Lente!

Ondanks de grondige renovaties van vorige maand staat de Kiepemmer nog steeds op de piano. Deze heeft een gleufje. De Kiepemmer wel te verstaan. Hierin kun je bijvoorbeeld een zomerkrabbeltje laten vallen. Van die gedachtes die je een heel klein beetje laten zweten, die een gunstig effect hebben op de bloedsomloop,;naakte en pure gedachtes waarna je je fitter voelt en opgewekter. Vind ik leuk!

Bas Aangeenbrug

Reageren op deze rubriek kan op onze Facebook-pagina.