Het oudste museum van Nederland

Teylers Museum is het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw ter wereld. Al sinds 1784 is het publiek hier welkom om te komen kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap.

Van machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, historische boeken en munten. Kunstliefhebbers gaan naar 'Teyler' vanwege zijn mooie collectie Hollandse meesters en de wereldberoemde prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo.

Alleen al het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een toeristische bezienswaardigheid van de eerste orde.
Nergens anders in de wereld is een authentiek museuminterieur uit de 18de eeuw te zien.

De museumzalen met de grote vitrinekasten worden nog door daglicht beschenen. Bij winters weer kan het soms bijzonder donker zijn. Hier proeft u de sfeer van een museum uit vervlogen tijden.

Teylers Museum is een wereld op zich, die je nooit meer vergeet. Het is genoemd naar Pieter Teyler (1702-1778), een rijke bankier en koopman die zijn geld naliet ter bevordering van kunst en wetenschap. In de geest van de Verlichting geloofde hij dat kennis alle mensen goed deed. Zelf verzamelaar, vond hij dat er een plek moest zijn voor het publiek om de wereld te onderzoeken. Die plek werd in de afgelopen eeuwen bezocht door grote geleerden van de wereld, om te discussiëren en college te geven. Anderen kwamen voor het ‘beschouwen van kunst'.

En dat gebeurt nog steeds in Teylers Museum, al 225 jaar lang. Jaarlijks weten ongeveer 100.000 bezoekers de weg naar het museum te vinden: volwassenen uit binnen- en buitenland. maar zeker ook het onderwijs, en zelfs de allerkleinsten. Is het niet voor de vaste presentaties, dan voor de tentoonstellingen, de lezingen en onderwijs- en kinderprogramma's.

Een bezoek aan het museum is prima te combineren met een dag of avondje Sauna van Egmond!